APA KHABAR RAKYAT

Ahli Parlimen Bukit Gantang isytihar sokong Anwar

0

Seorang lagi Ahli Parlimen pembangkang iaitu Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal (PN-Bukit Gantang) telah mengumumkan sokongan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat, pagi ini.

Beliau berkata demikian ketika mengajukan soalan tambahan pada sesi Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMQT).

“Dengan ini Bukit Gantang mengisytiharkan menyokong Perdana Menteri.

“Saya sendiri bersedia untuk memberi dan membantu kerajaan mewujudkan masyarakat MADANI menangani kenaikan harga dan kos sara hidup dengan mengambil ibrah Nabi Yusuf,” katanya.

Sebelumnya, empat Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) daripada BERSATU iaitu Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar) pada 12 Oktober lalu, Datuk Suhaili Abdul Rahman (Labuan) pada 30 Oktober, Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang) pada 7 November dan Zahari Kechik (Jeli) pada 8 November mengisytiharkan pendirian menyokong Anwar.

Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul, dilaporkan berkata, tindakan empat Ahli Parlimen itu tidak berkaitan dengan Akta Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 (Akta A1663) yang melarang Ahli Dewan Rakyat untuk bertukar parti yang boleh menyebabkan mereka hilang kerusi di Parlimen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *