APA KHABAR RAKYAT

Kerajaan sedia dana sehingga RM40 juta latih penjawat awam bidang baharu – PM

0

Kerajaan akan menyegerakan penyaluran peruntukan di antara RM30 juta dan RM40 juta bagi melatih penjawat awam muda dalam bidang khusus serta baharu seperti kecerdasan buatan (AI) dan peralihan tenaga, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Foto: FB Anwar Ibrahim

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata latihan itu dilihat sebagai keperluan mendesak kerana negara amat bergantung kepada konsultan luar yang menelan kos tinggi.

Beliau berkata dalam mesyuarat bersama Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) Datuk Seri Dr Zulkapli Mohamed baru-baru ini, beliau memutuskan supaya peruntukan mencukupi disalur bagi membolehkan penjawat awam muda diberikan latihan khas serta pendedahan sama ada di syarikat swasta atau universiti terkemuka.

Foto: FB Anwar Ibrahim

“Lebih baik kita belanja lebih untuk melatih penjawat awam daripada menyelesaikan secara singkat dengan melantik konsultan asing dengan kos yang tinggi,” katanya ketika berucap pada Majlis Anugerah Inovasi Perdana

Sektor Awam (AIPSA) 2023 di sini hari ini.

Anwar berkata beliau telah meminta KPPA untuk menyegerakan pelaksanaan latihan baharu kepada penjawat awam dan mengetepikan aturan birokrasi bagi mempercepat pencapaian matlamat dalam perkara itu.

Beliau berkata antara bidang lain yang boleh diteroka ialah transformasi digital, teknologi makanan, keselamatan siber, ketenteraan dan isu sempadan negara.

Anwar turut mengimbau kembali lawatannya ke Abu Dhabi pada Oktober lepas di mana beliau telah melawat Universiti Kecerdasan Buatan Mohamed bin Zayed (MBZUAI) yang khusus bagi bidang AI.

“Bagi negara kita, saya cadangkan kepada Menteri Pendidikan Tinggi (Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin) untuk membuka Fakulti AI di UTM (Universiti Teknologi Malaysia) sebagai persiapan untuk beberapa tahun akan datang,” katanya.

Ketika membentangkan Belanjawan 2024 pada 13 Okt lepas, Perdana Menteri mengumumkan bahawa Malaysia akan mewujudkan pusat pengajian AI pertama negara iaitu Fakulti AI di UTM dengan peruntukan awal RM20 juta bagi memperhebat penerokaan bidang itu merentas disiplin ilmu.-Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *