APA KHABAR RAKYAT

Keselamatan siber dan ancaman scam, simulasi phishing boleh tingkatkan kesedaran – Fahmi Fadzil

0

Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil mencadangkan supaya satu simulasi phishing dilaksanakan sebagai antara langkah proaktif bagi meningkatkan lagi kesedaran masyarakat mengenai keselamatan siber dan ancaman scam.

Beliau berkata ini penting memandangkan kes jenayah scam dan penipuan dalam talian masih lagi tinggi sekali gus menjadi masalah serius di negara ini, dengan golongan usia antara 17 hingga 40 tahun paling ramai menjadi mangsa.

Foto: FB Fahmi Fadzil

“Saya akan bincang dengan beberapa pihak dalam Gabungan Bertindak Anti-Scam (GBAS) untuk kita laksanakan seawal mungkin. Ini akan membantu untuk meningkatkan kesedaran (mengenai keselamatan siber dan ancaman scam).

“Isunya ialah apabila kita bercakap tentang satu bentuk scam, mungkin minggu depan atau petang ini (akan) direncana scam baharu (oleh penjenayah siber). Ini antara kekangan kita kerana mereka terlalu kreatif.

“Justeru, kami sedang teliti daripada beberapa aspek. Saya berpandangan, bergantung harap kepada siri jelajah (bagi meningkatkan kesedaran tentang keselamatan siber dan ancaman scam) sahaja belum mencukupi (dan) boleh dirancakkan dengan beberapa cara lain,” katanya.

Fahmi berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Jelajah Anti-Scam Kebangsaan 2023 peringkat Sabah di Universiti Malaysia Sabah (UMS) di sini, hari ini.

Program dua hari berakhir esok itu dirasmikan oleh Timbalan Ketua Menteri III Sabah Datuk Shahelmey Yahya yang mewakili Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

Foto: FB Fahmi Fadzil

Ia merupakan program anjuran bersama CyberSecurity Malaysia dan CelcomDigi dengan kerjasama GBAS serta sokongan Kementerian Komunikasi dan Digital bagi memberi pengetahuan kepada masyarakat mengenai jenis jenayah scam, modus operandi terkini serta tips amalan terbaik untuk mengelakkan diri daripada mudah terpedaya dan menjadi mangsa.

Sabah merupakan negeri keempat siri jelajah itu selepas Selangor/Kuala Lumpur, Perlis serta Sarawak, dan ia akan turut diadakan di Kelantan, Johor sebelum dijangka berakhir di Putrajaya.

Terdahulu, Fahmi ketika berucap berkata pusat tindak balas insiden keselamatan siber Cyber999 kendalian CyberSecurity Malaysia merekodkan sebanyak 4,381 insiden keselamatan siber bagi tempoh Januari hingga September tahun ini.

Sebanyak 2,788 insiden atau 64 peratus daripadanya adalah berkaitan penipuan dalam talian, katanya.

“Oleh itu, pelbagai usaha, inisiatif serta kempen berkaitan dengan scam dan penipuan dalam talian perlu dipergiat dan diperluaskan kepada seluruh lapisan masyarakat dengan pendekatan lebih kreatif dan komprehensif,” katanya.

Dalam pada itu, Fahmi berkata kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM20 juta kepada Pusat Respons Scam Kebangsaan menerusi Belanjawan 2024 bagi meningkatkan usaha membanteras jenayah scam.

“Ini sekali gus membuktikan Kerajaan Perpaduan amat mengambil berat berhubung isu penipuan dalam talian dan akan terus berusaha memantapkan lagi keselamatan siber,” katanya, sambil menambah, rakyat juga perlu meningkatkan kesedaran mengenai isu itu. -Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *