APA KHABAR RAKYAT

Menteri Pertahanan puas hati hasil mesyuarat ADMM di Jakarta

0

Menteri Pertahanan Malaysia Datuk Seri Mohamad Hasan menyatakan rasa puas hati dengan keputusan Mesyuarat Menteri-Menteri Pertahanan ASEAN (ADMM) ke-17 dan ADMM-PLus ke-10 selama dua hari yang membincangkan mengenai kepentingan keselamatan rantau ASEAN.

Bercakap kepada pemberita selepas majlis penyerahan pengerusi ADMM kepada Laos oleh Indonesia di akhir mesyuarat itu, menteri itu berkata perbincangan di ADMM merangkumi keselamatan serantau, kerjasama dan keperluan untuk mengukuhkan pemusatan ASEAN (ASEAN centrality).

“Setiap negara membangkitkan kebimbangan khusus mengenai wilayahnya. Malaysia memberi tumpuan kepada Laut China Selatan kerana status maritim kita dan mengekalkan pendirian kukuh menyokong laluan terbuka dan bebas untuk semua.

“Kita menekankan kepentingan menghormati undang-undang antarabangsa, terutamanya Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-undang Laut (UNCLOS) 1982,” kata Mohamad.

Mohamad berkata, beliau percaya ADMM sebagai platform untuk menyelesaikan masalah secara kolektif akan membolehkan usaha secara bersama-sama untuk menangani isu rumit Laut China Selatan.

Sementara itu, semasa mesyuarat ADMM Plus, Mohamad mengulangi kecaman Malaysia terhadap keganasan dan kematian orang awam terutamanya wanita dan kanak-kanak di Gaza.

“Kita mahu setiap pihak meredakan, berundur, mengadakan gencatan senjata dan menerima pakai resolusi yang diluluskan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 27 Okt,” kata Mohamad mengenai konflik Hamas-Israel yang berterusan di Gaza.

Mesyuarat ADMM-Plus, yang dipengerusikan oleh Menteri Pertahanan Indonesia Prabowo Subianto, adalah platform untuk ASEAN dan lapan rakan dialog iaitu Australia, China, India, Jepun, New Zealand, Korea Selatan, Rusia dan Amerika Syarikat untuk menilai kerjasama keselamatan dan pertahanan bagi keamanan, kestabilan dan pembangunan serantau.

Mengenai pandangan negara-negara ASEAN mengenai isu Palestin, Mohamad berkata setiap negara mempunyai pandangan sendiri tetapi secara umumnya bersetuju bahawa sitausi itu memerlukan perhatian segera untuk mengelakkan kehilangan lebih banyak nyawa.

“Malaysia menegaskan bahawa rakyat Palestin tidak seharusnya dipindahkan dari tanah mereka sendiri. Tidak sepatutnya ada usaha untuk menempatkan mereka di tempat lain kerana itu adalah tanah mereka,” tambah Mohamad.-Bernama

……..

Dr Mohammad Agus serah surat letak jawatan KP J-KOM kepada Perdana Menteri

Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff hari ini mengesahkan beliau telah menghantar surat peletakan jawatan sebagai Ketua Pengarah Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM) kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, semalam. 

Beliau berkata keputusan itu dibuat kerana menerima tawaran kerja baharu dan bukannya disebabkan tekanan daripada mana-mana pihak supaya melepaskan jawatan di J-KOM yang disandang sejak 2 Feb lalu.

“Saya ada tawaran (kerja) baharu, tidak ada tekanan kepada saya. Jadi, apabila semuanya sudah disahkan, sama ada saya mahu bersara atau menjawat jawatan baharu yang lebih mencabar, tunggu berita itu.

“Kalau peletakan jawatan saya dipersetujui oleh Perdana Menteri nanti, saya akan meletakkan jawatan dengan serta-merta,” katanya ketika dihubungi Bernama, hari ini. 

Perdana Menteri kini mengetuai delegasi Malaysia ke Mesyuarat Pemimpin Ekonomi Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) ke-30 di San Francisco, Amerika Syarikat dari 14 hingga 17 Nov ini.-Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *