APA KHABAR RAKYAT

Serangan Israel di Lubnan, timbalan ketua Hamas terbunuh

0

Timbalan ketua Hamas terbunuh selepas Israel menyerang pejuang Palestin di Lubnan, semalam, kata kumpulan dan pegawai keselamatan di Lubnan.

Seorang pegawai keselamatan peringkat tinggi memberitahu AFP, Saleh al-Aruri terbunuh bersama pengawal peribadinya dalam serangan oleh Israel, yang berikrar untuk memusnahkan Hamas selepas serangan 7 Oktober yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke atas Israel.

Israel sebelum ini mengumumkan pembunuhan komander dan pegawai Hamas di Gaza ketika perang, tetapi al-Aruri adalah tokoh paling berprofil tinggi untuk dibunuh, dan kematiannya berlaku dalam serangan pertama ke atas ibu negara Lubnan, sejak peperangan bermula.

Jurucakap tentera Israel, Daniel Hagari tidak secara langsung mengulas mengenai pembunuhan A-Aruri tetapi berkata, tentera “sangat bersedia untuk sebarang senario” selepasnya.

Pegawai keselamatan kedua di Lubnan mengesahkan maklumat mengenai pembunuhan Al-Aruri.

Media negara Lubnan melaporkan mogok itu melanda pejabat Hamas di pinggir selatan Beirut, kubu kuat pergerakan Hizbullah yang disokong Iran Lubnan, sekutu Hamas.

TV Hamas berkata, Israel telah membunuh Al-Aruri di Lubnan, dan media Lubnan berkata seramai tujuh orang terbunuh dalam serangan oleh dron Israel.

Serangan itu menambah kebimbangan serantau yang meluas bahawa perang Israel-Hamas yang berterusan hampir tiga bulan boleh menjadi tragedi yang lebih meluas.

Hamas berkata, pembunuhan itu tidak akan membawa kepada kekalahannya, manakala Hizbullah berikrar kematian Al-Aruri tidak akan “tidak dihukum.” Hizbullah menyebutnya “serangan serius ke atas Lubnan… dan perkembangan berbahaya semasa perang.”

Perdana Menteri Lubnan, Najib Mikati mengecam pembunuhan itu dan berkata ia “bertujuan untuk menarik Lubnan” lebih jauh ke dalam perang Hamas-Israel.

Serangan pada 7 Oktober mengakibatkan kematian kira-kira 1,140 orang di Israel, kebanyakannya orang awam, menurut pengiraan AFP berdasarkan angka rasmi Israel terkini.

Pejuang Hamas, yang pergerakannya telah memerintah Semenanjung Gaza sejak 2007, turut mengambil kira-kira 250 tebusan, 129 daripadanya masih dalam tawanan, menurut angka Israel. -AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *