APA KHABAR RAKYAT

Subsidi bersasar RON95 akan dilaksanakan pada 2024 – Rafizi Ramli

0

Kerajaan akan melaksanakan program subsidi bersasar RON95 pada 2024 sebagai langkah untuk mengoptimumkan sumbernya kepada golongan yang paling memerlukannya.

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata sebuah negara apabila T20 menerima 53 peratus daripada subsidi bahan api yang menyeluruh bukan satu model yang mampan dan juga bukan sebuah model yang saksama.

“Usaha ini sejajar dengan kedudukan kerajaan dalam meluaskan paradigma fiskal. Berdasarkan kewangan awam kita yang mengalami defisit fiskal lebih 5.0 peratus selama tiga tahun berturut-turut, kita perlu mencari kaedah baharu untuk menggerakkan sumber kita dan mengurangkan pembaziran dalam sistem,” katanya.

bootstrap slideshow

Beliau berkata demikian dalam ucaptama pada Persidangan Prospek Ekonomi Negara (NEOC) di sini hari ini.

Rafizi berkata melaksanakan program penyasaran semula subsidi pada akhir 2024 akan segera membawa kepada kedudukan fiskal yang lebih baik untuk negara.

Sementara itu, beliau berkata Kementerian Ekonomi akan membentangkan Dasar Gaji Progresif kepada Parlimen dalam masa tiga hari untuk menyelesaikan isu sistemik gaji rendah di Malaysia.

Beliau berkata kerajaan sedar bahawa pertumbuhan gaji perlu didorong oleh produktiviti melalui usaha peningkatan kemahiran.

“Ini telah diberi penekanan oleh lima sektor HGHV (pertumbuhan tinggi, nilai tinggi) yang telah dikenal pasti dalam kajian separuh penggal, apabila kami mahu memberi tumpuan kepada mewujudkan lebih banyak bahagian pekerjaan dalam bidang teknologi.

“Ia mengejutkan saya bahawa gaji median kita hanya RM11 di atas paras kemiskinan,” katanya.-Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *