APA KHABAR RAKYAT

Tak perlu sentuh sensitiviti agama, maju ke hadapan bersama – Premier Sarawak

0

Rakyat Sarawak dinasihati agar tidak menyentuh sensitiviti agama tetapi sebaliknya berganding bahu bagi bergerak maju ke hadapan dalam keadaan aman serta saling menghormati antara satu sama lain, kata Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Beliau berkata kerajaan Sarawak menekankan inklusiviti sosial yang tanpa mengira latar belakang kaum dan agama yang pelbagai serta berteraskan keadilan untuk semua.

“Dalam usaha kita (kerajaan negeri) meningkatkan kualiti kehidupan rakyat dengan memberikan pendapatan yang seimbang, pembangunan spiritual juga perlu diambil kira.

“Semua agama mengajar penganutnya tentang kebaikan seperti berintegriti, berdisiplin, kesetiaan dan kedamaian. Kita (Sarawak) tahu apa yang kita lakukan berdasarkan pemikiran yang logik, sejarah serta persahabatan.

“Sebab itu kita mempunyai perhubungan yang baik dari segi politik, boleh bekerjasama dengan baik dalam satu pasukan tanpa mengira latar belakang agama untuk menjaga hak Sarawak,” katanya ketika Majlis Apresiasi Unit Hal Ehwal Agama-Agama Lain (UNIFOR) semalam.

Pada majlis itu, bagi membangunkan rumah ibadah agama-agama lain di negeri itu pada tahun hadapan, Abang Johari turut mengumumkan peruntukan berjumlah RM 110 juta kepada UNIFOR.

Sementara itu, Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata sebanyak 2,453 rumah ibadat dengan sejumlah 1,771,586 ahli telah didaftarkan di negeri itu.

Katanya, kerajaan Sarawak telah meluluskan dan memperuntukkan sejumlah RM313.158 juta kepada pelbagai rumah ibadat seperti gereja, tokong dan sebagainya sejak 2017.

“UNIFOR bukan sahaja membantu rumah ibadat, ia juga menghulurkan bantuan kepada sekolah mubaligh.

“Terdapat 127 sekolah mubaligh di negeri ini. Dari 2021 hingga 2023, sejumlah RM50 juta telah diperuntukkan kepada sekolah-sekolah ini,” katanya.

Uggah berkata usaha Abang Johari adalah satu manifestasi yang jelas dalam melaksanakan tanggungjawabnya, bukan sekadar retorik sahaja – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *