APA KHABAR RAKYAT

Tentera Israel geledah ‘persembunyian’ Hamas di Hospital Al-Shifa, 24 pesakit maut

0

Dua puluh empat pesakit di Hospital Al-Shifa di Gaza meninggal dunia dalam tempoh 48 jam akibat bekalan elektrik terputus ketika tentera Israel menggeledah kompleks itu untuk mencari tempat persembunyian Hamas.

Kenyataan kementerian kesihatan yang dikawal Hamas itu dibuat sejurus selepas Israel bersetuju dengan permintaan Amerika Syarikat (AS) untuk membenarkan dua trak minyak memasuki Gaza setiap hari berikutan amaran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bahawa kekurangan bahan api itu menghentikan penghantaran bantuan dan menyebabkan orang ramai berisiko kelaparan.

Keadaan teruk di hospital Al-Shifa, hospital terbesar di Gaza, ketika misi menggeledah tentera Israel memasuki hari ketiga untuk mencari tempat persembunyian yang disyaki pejuang dari sayap bersenjata gerakan Islam itu.

Hamas menolak tuduhan Israel bahawa ia mempunyai pusat kawalan di hospital, yang mana beribu-ribu orang, termasuk pesakit yang cedera dan bayi pramatang, dipercayai berada di dalam. Pihak hospital juga menafikan dakwaan itu.

Israel berikrar “menghancurkan” Hamas sebagai tindak balas terhadap serangan kumpulan itu pada 7 Oktober, apabila ia memecah sempadan ketenteraan Gaza.

Kempen udara dan darat tentera Israel mengorbankan 12,000 orang, termasuk 5,000 kanak-kanak, menurut Hamas, yang telah mentadbir Gaza sejak 2007.

“Dua puluh empat pesakit… telah meninggal dunia dalam tempoh 48 jam terakhir di Hospital Al-Shifa kerana peralatan perubatan penting berhenti berfungsi berikutan bekalan elektrik terputus”, kata jurucakap kementerian kesihatan Gaza, Ashraf al-Qudra.

Sebagai tindak balas kepada permintaan AS, kabinet perang Israel sebulat suara bersetuju menyediakan dua kapal tangki bahan api sehari untuk menjalankan kemudahan rawatan air sisa yang gagal berfungsi akibat kekurangan elektrik”, kata penasihat keselamatan negara Tzachi Hanegbi.

“Kami mengambil keputusan itu untuk mencegah penularan wabak. Kami tidak memerlukan wabak yang akan membahayakan orang awam atau pejuang kami. Jika ada wabak, pertempuran akan dihentikan,” katanya.

Seorang pegawai kanan AS berkata Washington telah memberikan tekanan besar ke atas Israel selama berminggu-minggu untuk membenarkan bahan api masuk melalui lintasan Rafah dari Mesir, dengan Setiausaha Negara AS Antony Blinken menjelaskan Israel perlu bertindak segera untuk mengelakkan malapetaka kemanusiaan.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin (UNRWA) berkata 70 peratus orang tidak mempunyai akses kepada air bersih di selatan Gaza, yang mana kumbahan mentah mula mengalir di jalanan.

Di bawah perjanjian itu, yang akan bermula hari ini, 140,000 liter (37,000 gelen) bahan api akan dibenarkan dalam setiap 48 jam, di mana 20,000 liter adalah semata-mata untuk penjana komunikasi kuasa, kata pegawai AS itu.

Ia berlaku selepas trak bantuan tidak dapat memasuki Gaza dari Mesir selama dua hari berturut-turut kerana kekurangan bahan api dan hampir terputus komunikasi.

Lebih 1.5 juta orang dipindahkan secara dalaman, dan sekatan Israel ke atas wilayah itu bermakna “orang awam menghadapi kemungkinan kebuluran serta-merta”, kata Ketua Program Makanan Dunia, Cindy McCain. – AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *