APA KHABAR RAKYAT

WCE dijangka siap sepenuhnya April ini – Saarani

0

Projek Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat (WCE) dijangka dibuka dengan rasmi pada April tahun ini.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, WCE sudah siap 98 peratus pada 1 Disember dan kini memasuki tahap pemeriksaan, pemantauan dan sijil dari pihak Lembaga Lebuh Raya Malaysia (LLM).

Beliau berkata, pembukaan jajaran ini bakal meningkatkan sosioekonomi negeri Perak sebagai destinasi pelancongan.

“Laluan ini penting kerana menjadi pemangkin kepada perancangan perak dalam memacu pertumbuhan sosioekonomi di sepanjang jajaran pantai barat selain mengubah landskap Perak dengan memudahkan akses ke destinasi-destinasi strategik seiring dengan kempen Tahun Melawat Perak.

“Sekiranya dibuka kelak kerajaan dijangka akan memberi ‘tol percuma’ kepada pengguna selama sebulan dan kita yakin WCE dapat dibuka sepenuhnya Aidilfitri ini,” katanya selepas mengadakan lawatan kerja bersama Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Perak ke projek WCE di Changkat Jering, disini,hari ini.

WCE adalah sebuah projek infrastruktur negara yang dilaksanakan secara penswastaan yang menghubungkan Taiping di Perak dengan Banting Selangor dengan panjang keseluruhan 233 kilometer.

Sehingga kini lima dari 11 seksyen pembinaan lebuh raya ini sudah dibuka membabitkan Seksyen 5 (Klang-Kapar) dan Seksyen 6 (Kapar – Assam Jawa) di Selangor, Seksyen 8 (Hutan Melintang – Telok Intan), Seksyen 9 (Kampung Lekir-Changkat Chermin) dan Seksyen 10 (Changkat Chermin-Beruas) di Perak.

Sementara, Seksyen 11 yang sepanjang 35.5 kilometer adalah pelengkap kepada jajaran lebuh raya WCE di Perak dan kini berada di fasa terakhir sebelum dibuka secara rasmi.

Dijangka terdapat dua kawasan Rehat dan Rawat (R&R) di dua-dua arah akan dibina di Seksyen 11 ini.- Berita RTM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *