APA KHABAR RAKYAT

Tamatkan perang Gaza untuk menghentikan serangan Houthi – PM Qatar

0

Perdana Menteri Qatar, Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani menegaskan serangan tentera oleh Houthi Yaman ke atas laluan perkapalan komersial di Laut Merah tidak akan berhenti melainkan perang di Gaza ditamatkan.

Beliau menyifatkan situasi serantau semasa menjadi “punca kepada peningkatan di mana-mana” dan percaya dengan meredakan konflik di Gaza akan menghentikan peningkatan di bahagian lain.

“Kita perlu menangani isu utama iaitu Gaza untuk meredakan segala-galanya. Jika kita hanya fokus kepada gejala dan tidak merawat isu sebenar, (penyelesaian) akan bersifat sementara,” katanya semasa mesyuarat Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos.

Konflik semakin merebak ke bahagian Asia Barat sejak perang antara Israel dan kumpulan Hamas bermula pada 7 Oktober, dengan kumpulan yang bersekutu dengan Iran melakukan serangan di Lubnan, Syria, Iraq dan Yaman.

Kumpulan Houthi Yaman yang disokong Iran sejak November lalu, menyerang kapal di Laut Merah, sebahagian daripada laluan yang menyumbang kira-kira 12 peratus daripada trafik perkapalan dunia, iaitu sebagai usaha untuk menyokong rakyat Palestin dalam perang dengan Israel.

Tentera Amerika Syarikat (AS) dan Britain bertindak balas dengan melakukan berpuluh-puluh serangan udara dan laut ke atas sasaran Houthi di Yaman sejak Jumaat.

Sheikh Mohammed berkata, serangan AS dan Britain mewujudkan “risiko tinggi untuk peningkatan dan pengembangan selanjutnya” konflik.

“Kami sentiasa mengutamakan diplomasi daripada sebarang resolusi ketenteraan,” katanya.

Beliau berkata, tanpa penyelesaian dua negara yang berdaya maju dan mampan di Israel dan Palestin, masyarakat antarabangsa tidak akan sanggup membiayai pembinaan semula Gaza.

“Gambaran yang lebih besar tidak boleh diabaikan. Kita tidak boleh menyerahkan perkara ini hanya kepada pihak Israel,” katanya sambil menggesa masyarakat antarabangsa untuk memaksa Israel bersetuju dengan laluan terikat masa dan tidak boleh diubah kepada penyelesaian dua negara. – REUTERS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *