APA KHABAR RAKYAT

2024 fokus kepada pembangunan ekonomi, galak pelaburan – PM

0

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu kerajaan MADANI fokus kepada pembangunan ekonomi dan menggalakkan pelaburan dalam mengembalikan status Malaysia sebagai sebuah negara disegani.

Bagi merealisasikan perkara tersebut, Kabinet telah menetapkan beberapa perkara dalam aspek pembangunan ekonomi untuk diberi penekanan dan dilaksanakan pada tahun ini termasuk meningkatkan pelaburan dan mengembangkan keupayaan negara dalam semua bidang seperti pendidikan, kesihatan dan kebudayaan.

“Dengan kestabilan politik dan kerajaan MADANI yang kukuh, kita mesti menumpukan kepada pembangunan ekonomi, meningkatkan pelaburan dan mengembangkan keupayaan kita dalam semua bidang.

“Bagi 2024 ini, Kabinet sangat fokus untuk memastikan semua tumpuan itu dilaksanakan agar Malaysia kembali menjadi negara yang hebat dan disegani di rantau ini,” katanya ketika berucap dalam majlis sambutan Tahun Baharu Cina anjuran Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH) di dewan KLSCAH di ibu negara.

Dalam pada itu, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata hubungan Malaysia-China berada pada tahap strategik dan membanggakan, mampu membawa lebih banyak pelaburan ke negara ini, malah hubungan baik kedua-dua negara akan terus dimanfaatkan untuk kebaikan rakyat.

“Kita gunakan sejarah panjang hubungan Malaysia-China untuk tunjukkan ia merupakan hubungan yang aman dan sekarang kita tumpu hubungan ekonomi.

“Seperti yang kita sebut, China antara negara utama yang melabur dalam sektor ekonomi di negara ini dan sekarang kita terus kembangkan hubungan itu meliputi bidang pendidikan, kebudayaan, kerjasama antara universiti serta dengan syarikat-syarikat besar negara terbabit,” katanya.

Anwar berkata KLSCAH sentiasa ada ketika diperlukan dan kini menyokong penuh usaha kerajaan membangunkan ekonomi serta menentang amalan rasuah.

“Saya mahu ucapkan terima kasih kepada KLSCAH yang terus beri sokongan terhadap usaha perangi rasuah yang saya sebut sebagai kesalahan besar di dalam negara yang harus dihentikan,” katanya.

Majlis itu turut dihadiri Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Datuk Seri Mohamad Sabu; Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh; Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Chang Lih Kang; Presiden KLSCAH Ngan Teng Ye dan Duta Besar China ke Malaysia Ouyang Yujing.-Berita RTM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *