APA KHABAR RAKYAT

Pendakwaraya ICC beri amaran, adalah satu kesalahan jenayah kerana menyekat bantuan kemanusiaan ke Gaza

0

Ketua pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa pada hari Ahad memberi amaran bahawa menyekat bantuan kemanusiaan ke Gaza adalah satu kesalahan jenayah, menekankan situasi kemanusiaan yang teruk ketika perang Israel-Palestin ketika ini.

Selepas lawatannya ke persimpangan Rafah antara Mesir dan Semenanjung Gaza, Karim Khan berkata di X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, bahawa penderitaan kanak-kanak, wanita, lelaki tua dan muda adalah “mendalam dan ia berterusan.”

“Pada asasnya, buat masa ini, menggariskan fakta bahawa tidak sepatutnya ada sebarang halangan untuk bekalan bantuan kemanusiaan yang diberikan kepada kanak-kanak, kepada wanita, lelaki tua dan orang awam. Mereka tidak bersalah.

Mereka mempunyai hak di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” tegas Khan.

“Hak-hak ini adalah sebahagian daripada Konvensyen Geneva, dan ia menimbulkan tanggungjawab jenayah walaupun hak ini disekat di bawah Statut Rom.”

Jumlah rakyat Palestin yang terbunuh dalam serangan Israel ke atas Gaza sejak 7 Oktober telah meningkat kepada lebih 8,000 orang, kata Kementerian Kesihatan di kawasan Palestin yang dikepung pada Ahad.

Angka itu termasuk 3,342 kanak-kanak dan 2,062 wanita.

Israel telah mengebom hebat Gaza sejak 7 Oktober, apabila Hamas melakukan serangan mengejut merentas sempadan.

Lebih 1,538 rakyat Israel telah terbunuh sejak meletusnya perang Gaza, kata penyiar awam KAN pada Isnin.

Jurucakap tentera Israel, Daniel Hagari, pada hari Sabtu mengumumkan “memperluaskan operasinya,” bergerak ke “fasa seterusnya perang kami terhadap Hamas.”

2.3 juta penduduk Gaza juga bergelut dengan kekurangan makanan, air, bahan api dan ubat-ubatan akibat sekatan Israel ke atas kawasan tersebut.

Hanya beberapa trak bantuan telah menyeberang ke Gaza sejak pembukaan titik lintasan Rafah pada 21 Okt. -Anadolu Agensi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *